Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z ciecierzycą, cukinią i pomidorkami

Makaron z ciecierzycą, cukinią i pomidorkami

Autor: i_lovelife

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 169

Dodano: 19.04.2017

Odsłon: 3149

Pyszny i szybki makaron bez mięsa

Składniki

  • 300g makaronu penne
  • 1 średnia cukinia
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100g ciecierzycy ( wcześniej moczonej przez 12 h w wodzie)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej kokosowy lub inny do smażenia
  • 3-4 łyżki wody
  • kilka listków świeżej bazylii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie.
    Na patelni rozgrzej pół łyżeczki oleju kokosowego (rzepakowego lub innego). Ugotuj ciecierzyce którą wcześniej moczymy kilka godzin ( najlepiej zostawić na ok. 12h). Cukinię umyj i pokrój na drobne plasterki, podsmaż aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek i przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj również ugotowaną cieciorkę. Całość przemieszaj i smaż minutę. Na koniec dodaj makaron wszystko wymieszaj i dopraw sola i pieprzem. Rozłóż na talerze i dodaj świeże listki bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń