Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec Babci Oli

Makowiec Babci Oli

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7377

Dodano:

Odsłon: 21027

składniki na dużą blaszkę :) Moja babcia zawsze na święta robiła taki makowiec :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 paczki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru ( nie cała)
  • śmietana do zagniecenia ciasta
  • Masa makowa:
  • 1/2 kg maku
  • olejek migdałowy
  • 15 dkg cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bakalie
  • piana z ok. 5 białek jeśli zostało z innych ciast
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto I: wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na blaszce, zostawiając trochę ciasta do zrobienia wzorków na wierzchu ciasta.

  2. Masa makowa: mak namoczyć, sparzyć, odcedzić, 2x zmielić w maszynce. Do maku dodać olejek migdałowy, cukier, miód, całe jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie, razem wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy makowej. Masę wyłożyć na ciasto i udekorować wzorkami wyciętymi z pozostawionego ciasta. Piec 60 minut w 180 stopniach. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 01 kwietnia 2013 Makowiec też idealny ,aż ślinka cieknie -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń