Do góry

Desery Przepis na:

Makówki

Makówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 3574

Śląskie danie wigilijne, czyli makówki. Chałka przełożona domowej roboty masą makową. Kluczowa jest duża ilość dodatków!

Składniki

  • 250 g maku
  • 1 i 1/4 litra mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 laski cynamonu
  • 50 g masła
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 średnia chałka
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mak należy sparzyć wrzątkiem by nie był gorzki. Ważne jest by skosztować mak przed użyciem czy przypadkiem nie jest gorzki (czasem się zdarza, że w opakowaniu jest stary mak). Po zalaniu i odcedzeniu maku wrzątkiem należy poczekać aż on wyschnie i wtedy go zmielić. Jeżeli chcecie możecie kupić gotowy mak mielony.

  2. Do średniej wielkości garnka wlejcie mleko i dodajcie laski cynamonu. Gotujcie przez około 5 minut. Dodajcie do garnka zmielony mak, orzechy, miód, rodzynki oraz masło. Całość gotujcie przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliło do dna. Na koniec dodajcie wiórki kokosowe i gotujcie jeszcze przez 3 minuty.

  3. Na dnie głębokiego naczynie umieśćcie chałkę (ja akurat mam swoją ulubioną miskę z Ambition). Przy pomocy chochelki wylejcie na wierzch warstwę maku, by przykryła dół. Następnie ułóżcie kolejną warstwę chałki i ponownie zalejcie masą makową. Udekorujcie z wierzchu deser kokosem, orzechami bądź skórką pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Loreczka 16 grudnia 2018 Mak się gotuje w wodzie z dodatkiem mleka, potem 3-krotnie miele. Do maku dodaje się nie masło, a oliwę (konserwuje, scala w jednolitą masę bez grudek i powoduje, że makiełki pięknie wyglądają), olejek pomarańczowy i rumowy, bakalie: rodzynki, orzechy i migdały (obrane ze skórek) posiekane, trochę rumu (nie wódki czy spirytusu!), miód wielokwiatowy lub akacjowy - płynny, lekko namoczoną w mleku i pokrojoną w kostkę bułkę tzw. francuza (dwudniową, nie świeżą, bo się rozpadnie i "rozmamla"), mleko przegotowane. Oprócz rodzynek i orzechów ja dodaję jeszcze pokrojone daktyle, morele i suszone śliwki - wtedy makiełki są już luksusowe i mają niepowtarzalny smak. Po zmieszaniu wszystkich produktów trzeba je na kilka godzin schować do lodówki, dopiero wtedy są dobre. I przechowywać w lodówce.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tesela 16 grudnia 2018 Ja robię makówki z wczorajszej bułki pokrojonej.Mak gotuje na wodzie i na koniec dolewam trochę mleka-nie kwaśnieje tak szybko.Każdą warstwę posypuje płatkami migdałów,orzechów i rodzynek.Nie dodaje kokosu.Pyszne.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 04 grudnia 2018 Pyszny deserek wigilijny. Też robię z chałką ale domową.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń