Do góry

Desery Przepis na:

Malibu

Malibu

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1043

Dodano:

Odsłon: 5778

Dzisiaj pyszne ciasto z odrobiną alkoholu ;-) Jeśli ktoś lubi drink malibu lub jest fanem kokosu, to ciasto z pewnością mu zasmakuje! Jest wyjątkowo delikatne, lekkie i nie za słodkie. Po prostu przepyszne! :-)

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 2 kieliszki malibu (lub innego kokosowego likieru)
  • Wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe
  • 1/2 szklanki soku ananasowego (z kartonu lub z puszki)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku.
    Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej.
    Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20 minut.

  2. W tym czasie przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Do śmietany dolewamy malibu i dosypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
    Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty.
    Jeden blat umieszczamy w tortownicy lub na paterze, ponczujemy go sokiem ananasowym, smarujemy polową kremu, nakładamy drugi blat, ponczujemy go i smarujemy resztą kremu. Obsypujemy płatkami migdałowymi.
    Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń