Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 257 Ocena: 3391

Dodano:

Odsłon: 1351

pyszne ciasto, lekkie niczym chmurka, kwaskowe a zarazem słodziutkie bezie, do tego chrupkie migdały, można też wykonać w wersji bez pieczenia: na spód ułożyć herbatniki a wierzch posypać pokruszonymi bezami i prażonymi bez tłuszczu migdałami

Składniki

  • ciasto kruche: mąka pszenna 1 szkl
  • margaryna 10 dag
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • warstwa malinowa: maliny 60 dag
  • galaretki malinowe 3 szt
  • warstwa śmietanowa: śmietana kremówka 50 dag
  • serek mascarpone 25 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • beza: białka 3 szt
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 1/2 szkl
  • płatki migdałowe 5 dag
> 6 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. 1. z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić ok 1 godz w lodówce, następnie rozwałkować na blaszkę 33x23 cm, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika, piec ok 15 min, wystudzić,
    2. białka na bezę ubić na sztywno, dodać po 1 łyżce cukier, ciągle ubijając, na koniec dodać mąkę, delikatnie wymieszać, bezę wyłożyć na taką samą blaszkę jak piekło się ciasto, wierzch posypać płatkami, piec ok 1 godz w 140 st, beza powinna być raczej wysuszona niż upieczona,
    3. galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wody, połączyć z malinami ( w zimie można użyć mrożonych, wtedy trzeba je najpierw rozmrozić ), wystudzić,
    4. śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek, połączyć, nie ubijać zbyt długo, żeby śmietana się nie zważyła, masę przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto (można usztywnić rozpuszczoną żelatyną, którą dodajemy po połączeniu wszystkich składników ),
    5. na zimne cisto kruche wyłożyć tężejącą galaretkę malinową, jak zastygnie wyłożyć śmietanę, wierzch przykryć bezą, najlepiej wstawić na kilka godz do lodówki,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń