Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowany kotlet z karkowki w panierce. Pycha!!!

Marynowany kotlet z karkowki w panierce. Pycha!!!

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 2580

Dodano:

Odsłon: 8223

To odbylo sie dzisiaj, jednak przygotowalam to wczoraj wieczorem :-)) Pyszne to bylo - powiem tyle. na pewno do powtorzenia.

Składniki

  • Kotlety z karkowki ( po jednym na osobe, lub po dwa, jak jest duzy glod)
  • woda 1 litr + 2 lyzki octu
  • kilka duzych zabkow czosnku
  • pieprz czarny, lyzeczka slodkiej papryki, sol
  • oliwa 2 lyzki, sok z cytryny 1 lyzka
  • maka, jajka, bulka tarta
  • smazylam na masle, ale mysle, ze na smalcu bedzie lepiej, gdyz da to wieksza temp. smazenia
  • sol himalajska rozowa, pieprz swiezo mielony :-)) jak najbardziej
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kotlety moczymy 2 godziny w wodzie z octem, wysuszamy, rozbijamy i dajemy do miski.

    Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wraz ze wszystkimi przyprawami, sokiem z catryny i oliwa dodajemy do miesa. Dokladnie masujemy i odstawiamy pod przykryciem do lodowki do nastepnego dnia.

    Kotlety oblozone czosnkiem panierujemy dokladnie w mace, nastepnie w rozbeltanych jajkach i bulce tartej.

    Smazymy na rozgrzanym smalcu na wolnym ogniu pod pokrywa.
    (uzywam specjalnej pokrywy do patelni z otworami.)

    Przepyszne !!!!

    Podalam wraz z ziemniaczkami puree i sosem mysliwskim samodzielnie zrobionym ze swiezego wywaru warzywnego z grzybami lesnymi i jalowcem, na ktorym przygotowalam beszamel. Zabielilam slodka smietanka.
    Pysznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń