Do góry

Desery Przepis na:

Miękkie pierniczki bez drożdży

Miękkie pierniczki bez drożdży

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1608

Dodano:

Odsłon: 13958

Pyszne pierniczki bez drożdży. Miękkie zaraz po upieczeniu.

Składniki

  • pierniczki: 2 szklanki mąki tortowej 1 duża łyżka miodu 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej 2 jajka 1 łyżeczka sody
  • 10 dag miękkiej margaryny 1 duża łyżka gęstej śmietany
  • lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru kilka kropel soku z cytryny szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, sodę, przyprawę do pierniczków wymieszać ze sobą i wysypać na stolnicę. W środku zrobić dziurkę na jajko, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, miód i śmietanę. Całość zgnieść na miękkie ciasto. Rozwałkować ciasto na dość grube placki - jeśli ciasto będzie cienkie, pierniczki będą twarde. Podczas wałkowania posypać stolnicę mąką, inaczej ciasto będzie się przyklejać do stolnicy. Wycinać pierniczki, układać na blasze uprzednio wyłożonej papierem pergaminowym. Pierniczki piec przez 6-7 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. C.

  2. Lukier. Białko ubić z solą, na końcu dodać cukier puder i sok z cytryny, miksujemy ok 1 minuty. Tak przygotowanym lukrem zdobić pierniczki np. za pomocą rękawa cukierniczego. Pierniczki bardzo długo utrzymują świeżość i miękkość. Możecie je przechowywać w szklanym, ceramiczny lub blaszanym pojemniczku, albo od razu zawiesić na choince :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń