Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z surówką i ziemniakami

Mielone z surówką i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 1932

Dodano:

Odsłon: 222

Tradycyjne polskie danie: mielone podane z surówką z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka oraz z ziemniakami.

Składniki

  • mięso mielone 60 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 3 łyżki kopiaste
  • bulion 0,5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka kopiasta
  • mielona papryka do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • surówka:
  • kapusta kiszona 30 dag
  • jabłko 1 duże
  • marchew 1 duża
  • olej 1 łyżka
  • cukier do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy mielone: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem i odstawiamy na 20 min. Cebulę drobno siekamy, przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do odsączenia. Do bułki tartej dodajemy mięso mielone, odsączoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dokładnie wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mielone na rumiano z każdej strony.
    Przygotowujemy surówkę: kapustę kiszoną mocno odciskamy z soku i szatkujemy ją. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchew oczyszczamy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy olej i doprawiamy do smaku cukrem /i ewentualnie sokiem z koszonej kapusty/. Mieszamy.
    Mielone podajemy z surówką i ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń