Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zima to czas kiedy prym wiodą u nas wszelkiego rodzaju miodowniki. Tym razem miodownik z warstwą budyniu, masą maślano-kajmakową, oblane polewą kakaową.Pycha.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 32
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 32
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
Składniki
Miód z cukrem podgrzać w garnuszku, odstawić do ostudzenia. Pozostałe składniki ciasta połączyć ze sobą,dodać ostudzony miód, zagnieść razem, podzielić na 4 części. Wsadzić do lodówki na 15 minut. Kwadratową blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ją cienko ciastem ( lub rozwałkować, ale ja wylepiam). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st., piec do zarumienienia. W ten sposób upiec 4 blaty miodowe, wystudzić.
Zrobić gęsty budyń, dosłodzić do smaku ( nie za dużo, bo ciasto jest wystarczająco słodkie).
Masa maślano-kajmakowa: Masło ubić na puszystą masę, powoli dokładać masę kajmakową, następnie kawę i rodzynki. Polewa kakaowa: W garnuszku rozpuścić kawałek masła, dodać 3 łyżki mleka, cukier i kakao. Podgrzać cały czas mieszając.
Przełożenie: 1 blat- budyń śmietankowy-2 blat - połowa masy kajmakowej- 3 blat- pozostałą część masy kajmakowej- 4 blat - polewa kakaowa. Całość posypać płatkami migdałów.