Do góry

Przetwory Przepis na:

Mizeria z ogórków, jak pikle.

Mizeria z ogórków, jak pikle.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1404 Ocena: 17916

Dodano:

Odsłon: 14945

Bardzo smaczna mizeria z ogórków, smakuje jak pikle. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań obiadowych. Jest to mój autorski przepis według którego robię od 40 lat.

Składniki

  • ogórki gruntowe 5 kg
  • sól 4 łyżki
  • gorczyca pół łyżeczki na słoik
  • ziele angielskie 4-6 ziaren na słoik
  • liść laurowy 1 szt na słoik
  • koper baldach na słoik
  • Zalewa na 1 litr:
  • ocet 10% 200 ml
  • woda przegotowana 800 ml
  • sól 2 łyżki
  • cukier 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy czterema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła.

  2. Przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli. Odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia.

  3. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej.

  4. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą.

  5. Zakręcamy szczelnie słoiki.

  6. Wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody.

  7. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły.

  8. Zimne słoiki z mizerią wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 lipca Pyszne dawniej robiłam podobnie jak Ty,teraz zrobię wg.Twojego przepisu:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 lipca Super zapasy na zimowy czas :)Pycha!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 29 lipca Przetworów na zimę nigdy za wiele:) Robię podobnie ale nie odstawiam na 24 godz. i proporcje zalewy mam trochę inne - jutro porcję ogórków robię z Twojego przepisu:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

janie 29 lipca Dziękuję, właśnie czegoś podobnego szukałam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń