Do góry

Śniadania Przepis na:

Mleczne bułeczki - przepis

Mleczne bułeczki - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2700

Dodano: 17.07.2012

Odsłon: 15008

Delikatne, miękkie i super smaczne mleczne bułeczki, o niebo lepsze od tych ze sklepu.

Składniki

  • 290 g mąki pszennej
  • 125 g mleka
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 38 g cukru
  • 5 g soli
  • 63 g masła, miękkiego
  • cukier do posypania na wierzch
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie może być gorące. Do mleka dodajemy drożdże i odstawiamy. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko i mleko razem z drożdżami. Wszystko razem łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni ( ok. 15 min, ciasto będzie się kleiło do dłoni, ale im dłużej będziemy wyrabiam, tym będzie się mniej kleiło ) i stanie się delikatne i jedwabiste w dotyku. Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kuleczek i przykrywamy ściereczką, czekamy 15 min. Następnie każdą kuleczkę wałkujemy na okrąg ok. 8 cm i zwijamy jak rulonik, brzeg ciasta palcami zlepiamy ze sobą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy bułeczki, przykrywamy ściereczką i tak zostawiamy na ok. 30-40 min. Przed pieczeniem nacinamy nożyczkami bułeczki, tworząc zygzaki. Smarujemy jajkiem i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy w temp. 210 C przez 10-12 min, do złotego koloru. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń