Do góry

Przetwory Przepis na:

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem.

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1125 Ocena: 12452

Dodano:

Odsłon: 1837

Ugotowana młoda kapusta z wędzonym boczkiem i parówkami podana z pieczywem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami. Ugotowaną kapustę możemy również za pasteryzować w słoiki.

Składniki

  • kapusta młoda biała 1 głowa 1,5 kg
  • grube parówki 3 szt. (domowy wyrób)
  • boczek wędzony 10 dag
  • marchew 1 szt.
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • koper młody 1 pęczek
  • lubczyk 3 gałązki
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • papryka czerwona suszona
  • przecier pomidorowy 150 ml
  • sok z kiszonej kapusty 250 ml
  • woda 1 litr
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W litrze wody z pastą rosołową gotujemy pokrojony w kostkę boczek, parówki i marchew. Gotujemy kilka minut i dodajemy pokrojoną w paski młodą kapustę, lubczyk i pokrojoną natkę pietruszki z koprem. Gotujemy do miękkości kapusty. Podczas gotowania doprawiamy do smaku sokiem z kiszonej kapusty i przyprawami, solą, pieprzami, mieloną papryką i na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy wszystkie składniki, gotujemy jeszcze kilka minut i kończymy gotowanie.

  2. Ugotowaną kapustę podajemy z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami. Ugotowaną kapustę możemy również za pasteryzować w słoiki. Słoiki pasteryzujemy 15 minut w 100 stopniach Celsjusza. Tak za pasteryzowane słoiki z kapustą możemy śmiało przechować w lodówce miesiąc czasu.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń