Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 87

Dodano:

Odsłon: 1841

Przepis na młodą kapustę na słodko. Można również zrobić w wersji z kapustą pekińską. Dodatek kiełbasy, przecieru pomidorowego i kopru sprawia, że kapusta jest niezwykle aromatyczna.

Składniki

  • 3 niewielkie główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 laska kiełbasy wieprzowej
  • 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 g śmietany 18%
  • świeży koperek
  • przyprawy: sól, pieprz, sól ziołowa, pieprz ziołowy, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansals
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać półtorej szklanki wody, zagotować.
    2. Po obgotowaniu kapusty (kilka minut), wodę odlać (odcedzić) aby pozbawić kapustę goryczki. Zalać na nowo wodą i rozpocząć właściwe gotowanie.
    3. Marchewki zetrzeć na tarce i dodać do garnka z kapustą.
    4. Dodać do garnka również ziele angielskie, liść laurowy i majeranek.
    5.. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dorzucić czosnek. Chwilę podsmażyć i dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę. Lekko podsmażyć i dorzucić go gotującej się w garnku kapusty. Wymieszać.
    6. Dodać przecier pomidorowy i resztę przypraw (ilość według uznania).
    7. Gotować dopóki kapusta nie stanie się miękka.
    8. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodać śmietanę i koperek. Chwilkę wszystko razem pogotować.

    Można jeść na ciepło jak i przestudzone.

    Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń