Do góry

Desery Przepis na:

Mrówkowe ciasto

Mrówkowe ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2343

Dodano:

Odsłon: 4683

"Mrówki" w tym cieście to oczywiście czekoladowa posypka. Zawiera alkohol, niekoniecznie dla dzieci.

Składniki

  • Ciasto: 170g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 200g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml ajerkoniaku
  • 4 łyżki rumu
  • 100g posypki czekoladowej
  • Polewa: 100g ciałej kuwertury
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • posypka czekoladowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, potem kolejno wbijać jajka.

  3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z ajerkoniakiem. Na koniec dodać rum i posypkę. Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 60-70 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  4. Kuwerturę rozpuścić razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Polać ostudzone ciasto. Posypać posypką czekoladową.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń