Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mrożona kawa z białą czekoladą"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 196
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 196
Składniki
Dobra na popołudnie i wieczór:
1/2 l mocnej kawy – może być też zbożowa (8 łyżek), 200 ml zimnego mleka pełnotłustego, 8 łyżeczek cukru, 12-16 kostek lodu, 4 gałki lodów (waniliowych, karmelowych, kawowych), 150 ml kremówki, 10 dag białej czekolady, 1/4 szklanki mleka.
Wysokie szklanki wstaw do zamrażarki. Zaparzoną kawę szybko schłodź, wstawiając ją do naczynia z zimną wodą.
Do blendera włóż kostki lodu, cukier, mleko, kawę i szybko zmiksuj. Wyjmij szklanki z zamrażarki, wlej do nich kawę i wstaw do lodówki.
Jeśli nie masz blendera, napełnij kawą 12 foremek na lód i ją zamroź. Kawowe kostki wrzuć do szklanek (po 3) tuż przed podaniem.
Białą czekoladę połam, podlej mlekiem. Mieszając, rozpuść ją na małym ogniu. Przestudź.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wmieszaj do niej delikatnie roztopioną czekoladę (wlewaj ją cienkim strumykiem).
Do każdej szklanki z kawą włóż po gałce lodów, a wierzch udekoruj czekoladową śmietaną.
<strong>!</strong>
Mrożoną kawę warto wzmocnić kieliszkiem rumu czy likieru, a bitą śmietanę (bez czekolady) polać sosem, np. czekoladowym.Źródło: Kobieta i życie