Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''.

Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''.

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 500

Dodano:

Odsłon: 533

Zapraszam na muffinki, mocno czekoladowe i takie ciasteczkowe. Upieczcie koniecznie, a nie pożałujecie :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 lekko kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ciasteczka typu ,,Oreo''
  • Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 2-3 ciasteczka typu ,,Oreo''
  • Dodatkowo:
  • 12 ciasteczek typu ,,Oreo''
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. Ciasteczka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka drobno kruszymy, wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

  2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzimy.

  3. Krem: Z ciasteczek za pomocą noża usuwamy nadzienie ( możemy je zjeść ), następnie ciasteczka przekładamy do woreczka i bardzo drobno je kruszymy, ilość ciasteczek zależy od tego jak ciemny chcemy mieć krem ( ja dałam trzy ). Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i pokruszone ciasteczka, miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli chcemy, żeby krem był sztywniejszy lub muffinki będą długo stać to można 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w dwóch-trzech łyżkach gorącej wody, wystudzić i wlać do krem i dokładnie zmiksować.

  4. Dekorowanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką i dowolnie dekorujemy muffinki, w każdą wciskamy ciasteczko.

  5. Podanie: Tak wykonane muffinki są gotowe do podania. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
    Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 175 ml zimnego mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń