Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na muffinki, mocno czekoladowe i takie ciasteczkowe. Upieczcie koniecznie, a nie pożałujecie :)
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 74
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 39
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9829
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 69
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 28
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 134
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 74
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 39
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9829
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 69
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 28
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 134
Składniki
Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. Ciasteczka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka drobno kruszymy, wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzimy.
Krem: Z ciasteczek za pomocą noża usuwamy nadzienie ( możemy je zjeść ), następnie ciasteczka przekładamy do woreczka i bardzo drobno je kruszymy, ilość ciasteczek zależy od tego jak ciemny chcemy mieć krem ( ja dałam trzy ). Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i pokruszone ciasteczka, miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli chcemy, żeby krem był sztywniejszy lub muffinki będą długo stać to można 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w dwóch-trzech łyżkach gorącej wody, wystudzić i wlać do krem i dokładnie zmiksować.
Dekorowanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką i dowolnie dekorujemy muffinki, w każdą wciskamy ciasteczko.
Podanie: Tak wykonane muffinki są gotowe do podania. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 175 ml zimnego mleka.