Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z gruszką i miodową kruszonką

Muffinki z gruszką i miodową kruszonką

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2710

Dodano: 23.08.2012

Odsłon: 5007

Najlepsze muffinki jakie jadłam do tej pory, a nie jestem fanką gruszek.

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka gruszki pokrojonej w drobną kostkę
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 75 g mąki
  • 50 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki miodu, płynnego
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W miseczce łączymy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz cukrem. W kolejnej misce trzepaczką łączymy wszystkie mokre składniki: olej, jajko, mleko i wanilię. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z pokrojoną gruszką. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i dłońmi rozdrabniamy, aż uzyskamy grudkowatą teksturę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do ¾ wysokości foremki, wierzch obsypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30-35 min, do uzyskania złotego koloru muffinek. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku i dopiero po tym czasie wyciągamy i studzimy. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 23 sierpnia 2012 Pieknie wygladaja Twoje muffinki .Mam pytanie ,ile ich wychodzi z podanych przez Ciebie skladnikow ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń