Do góry

Dodatki Przepis na:

Najlepsze bułeczki maślane

Najlepsze bułeczki maślane

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 68398

Dodano:

Odsłon: 11259

Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować.

Składniki

  • 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
  • 250 ml (1 szklanka) letniego mleka
  • 4 żółtka (moje ważyły 80 g)
  • 60 g cukru kryształ (3,5 – 4 łyżki)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 50 g masła roztopionego i przestudzonego
  • szczypta soli
  • mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem
  • na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru kryształ
  • do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem

    Najpierw przygotuję rozczyn :
    1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
    2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
    Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .

  2. Po 15 minutach :
    3. Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
    4. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto.
    5. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie i nie kleiło się do dłoni - ciasto należy wyrabiać delikatnie ponieważ jest dość luźne i jeżeli będziemy mocno je naciskać to będzie się kleiło do blatu i dłoni przez co trudniej będzie nam je wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to podsypujemy większą ilością mąki i nadal wyrabiamy (dokładnie cały proces wyrabiania pokazałam na filmie).
    6. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut – po 30 minutach ciasto odpowietrzam.
    Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

  3. Po 30 minutach – odpowietrzam ciasto :
    7. Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze
    8. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut .

  4. Po kolejnych 30 minutach – formowanie bułeczek maślanych :
    9. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy.
    10. Następnie ciasto dzielę na 12 kawałków aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta robię wałek na blacie i kroję nożem na dwanaście w miarę równe kawałków .
    11. Teraz z każdego kawałka ciasta formuję bułeczkę. Bułkę możemy uformować w dłoniach turlając kawałek ciasta aż powstanie kulka lub na blacie turlając kawałek ciasta o blat, możemy również brzegi ciasta zagnieść do środka (tak jakbyśmy robili sakiewkę) i łączeniem położyć na blasze.
    12. Uformowane bułki maślane układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po położeniu bułki na blasze delikatnie ją spłaszczam dłonią (naciskam od góry dłonią).
    13. Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.

  5. Dodatkowo przed pieczeniem bułki maślane możemy posypać kruszonką:
    14. Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

  6. Pieczenie bułek maślanych :
    15. Przed wstawieniem blachy do piekarnika , bułki maluję mlekiem i posypuję kruszonką.
    16. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę .
    17. Bułki maślane piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu .
    Bułki maślane są upieczone pięknie pachną. Życzę udanych wypieków i smacznego.

    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magda007 10 grudnia 2015 Super opis. Bułeczki na pewno są pyszne. Zrobię koniecznie. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń