Do góry

Desery Przepis na:

Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki

Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 3384

Dodano:

Odsłon: 5453

Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 5 łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

    Do pozostałego mleka dodać masło i gotować na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

    Do miski dodaje przestudzone mleko z masłem, cukry, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodaje partiami przesianą mąkę i wszystko mieszam łyżką drewnianą.

    Gdy składniki się połączą wyrabiam ciasto rękoma. Miskę podsypuje odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości).

    W tym czasie jagody wypłukałam pod bieżącą wodą, wysuszyłam na ręczniku papierowym i przełożyłam do głębokiego talerza. Posypałam cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i lekko wymieszałam.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu jagodowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.

    Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smaruje mlekiem i wkładam do piekarnika do momentu, aż się zarumienią ok 12 minut. Lekko przestudzone oblewam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 lipca Pyszne ciacha, w sam raz na podwieczorek z cappuccino :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

catha 03 lipca W tym roku jeszcze nie robiłam, ale chyba czas zacząć, bo wszyscy wokół już się zajadają tymi pysznościami...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewka16 03 lipca pycha, smaki mojego dzieciństwa :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 03 lipca wyglądają przepysznie i tak pewnie smakują :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń