Do góry

Desery Przepis na:

Najlepszy, puszysty, mega aksamitny i nieopadający biszkopt na tort

Najlepszy, puszysty, mega aksamitny i nieopadający biszkopt na tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 465

To najlepszy biszkopt jaki jadłam. Takie same zdanie mają moi goście, za każdym razem :) .

Składniki

  • 8 jaj średniej wielkości
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Przygotuj sobie obie mąki, cukier i łyżkę. Przyda ci się mieć je pod ręką już teraz.


    Wyłóż tortownicę o średnicy ok 26 cm papierem lub folią aluminiową. Boków formy niczym nie wykładaj ani nie smaruj.


    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  2. Ubij jajka na sztywną pianę. Zacznij dodawać cukier po łyżce cały czas ubijając aż cukier się skończy a ubijana masa będzie gładka i błyszcząca.

  3. Przesiej obie mąki razem, tak aby je dokładnie wymieszać.

  4. Dodawaj do tak powstałej masy po jednym żółtku cały czas ubijając masę.

  5. Zmniejsz obroty miksera i wmieszaj w powstałą masę, za jego pomocą, przesiane mąki. Mąkę dodawaj w trzech częściach, miksując tak krótko jak to możliwe. Dbaj jednak by za każdym razem dokładnie wmieszać mąkę w masę.

  6. Wylej masę do przygotowanej tortownicy. Piecz ok. 40 min do tzw. suchego patyczka.


    Tak powstały biszkopt możesz pokroić na blaty (najlepiej sprawdza się krojenie tego biszkoptu zwykłym długim ostrym nożem) i przełożyć różnego rodzaju kremami lub dżemami. Ja preferuję krem powstały z ubitej śmietanki i mascarpone oraz domowy dżem malinowy.

    Pozdrawiam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń