Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki z szynką"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 380
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 181
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 380
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 181
Składniki
Jajko wbij do wysokiego naczynia, dodaj mleko. Zmiksuj, a następnie, dalej miksując, partiami dodawaj mąkę przesianą razem ze szczyptą proszku do pieczenia i szczyptą soli oraz gazowaną wodę mineralną (możesz także zastąpić ją piwem).
Przygotowane ciasto naleśnikowe odstaw na 20-30 minut, aby zgęstniało (powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany). W tym czasie przygotuj farszu.
Szynkę (lub dowolną wędlinę, którą masz w lodówce) pokrój na kawałki. Ser żółty (gouda, edamski, podlaski, tylżycki) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przykryj, aby nie obsechł.
Na?patelni rozgrzej odrobinę oleju. Partiami nabieraj porcje ciasta naleśnikowego. Smaż rumiane i puszyste naleśniki (w razie potrzeby dolewaj olej). Zdejmuj je z patelni i trzymaj w cieple.
Na każdym usmażonym naleśniku ułóż porcję sera żółtego oraz wędliny. Zwijaj ruloniki, każdy przekrój na pół. Tak przygotowane naleśniki możesz od razu podawać na stół.
Jeśli usmażyłaś naleśniki dzień wcześniej, ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i odgrzewaj ok. 20 minut w temp. 160 st. Dodatkowo, przed odgrzaniem, możesz posypać je startym serem.Źródło: Świat kobiety