Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z warzywami i podagrycznikiem

Naleśniki z warzywami i podagrycznikiem

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 1529

Dodano: 15.05.2018

Odsłon: 3017

Chyba każdy lubi od czasu do czasu zjeść naleśniki – dziś zapraszam na fantastyczne naleśniki z warzywami. To jeden ze sposobów na warzywnych niejadków. Niby taki jeden z drugim nie lubi warzyw, ale naleśniki chętnie zje – i choć nie jest to może mega-najzdrowszy sposób na podanie warzyw – jako metoda na niejadka to już coś. Moje naleśniki nie wyglądają tak całkiem zwyczajnie – nie są na przykład zwinięte w rulon, bo nie lubię sobie utrudniać życia. Warzywnego nadzienia nakładam dość sporo – tak lubię i tak podane nam te naleśniki smakują. Jeśli musisz – spróbuj je jakoś złożyć lub zwinąć, choć – moim zdaniem – nie warto. Mama podawała nam te naleśniki posypane natką pietruszki, ja jednak wolę młode listki podagrycznika.

Składniki

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy/oleju
  • 1 czerwona papryka (słodka)
  • 2-3 pory – tylko biała i jasnozielona część
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 150 g zielonego groszku z puszki
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 kopiasta łyżka masła klarowanego lub oliwy/oleju
  • 1 kopiasta łyżka mąki (użyłam jak zwykle orkiszowej, ale może być pszenna albo bezglutenowa – zależnie od potrzeb)
  • 1 szklanka mleka (można użyć mleka roślinnego – wówczas potrawa będzie wegańska)
  • pieprz, gałka muszkatołowa, sól – do smaku
  • naleśniki z dowolnego przepisu – wegańskie, bezglutenowe czy “normalne” – ale usmaż raczej grubsze naleśniki, a nie cienkie i pr
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pory obierz z zewnętrznych liści, umyj i odetnij ciemnozieloną część. Resztę przekrój wzdłuż, a następnie w półkrążki. Por często jest zanieczyszczony piaskiem, który trudno wypłukać.

  2. Radzę sobie w ten sposób, że pokrojony w krążki/półkrążki por umieszczam na sicie, a następnie płuczę pod intensywnym strumieniem zimnej wody i dokładnie osączam. Gotowe!

  3. Paprykę umyj i oczyść z nasion, a następnie pokrój w kostkę. Otwórz puszki z kukurydzą i groszkiem, jeśli trzeba, to każde oddzielnie osącz na sicie.

  4. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego (lub oliwy). Wrzuć na tłuszcz pokrojoną paprykę, pory i kukurydzę. Przypraw mielonym pieprzem i solą, podduś warzywa na patelni przez około 5-10 minut (to zależy od wielkości palnika – warzywa mają być dość miękkie, ale nie rozgotowane). Zdejmij warzywa z patelni do miseczki i trzymaj w cieple.

  5. Na tej samej patelni rozgrzej masło klarowane (lub olej), wsyp kopiastą łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Nie powinna się jednak zrumienić, pilnuj jej!

  6. Mieszając intensywnie (aby nie powstały grudki) wlej do zasmażki zimne mleko, mieszaj aż do zgęstnienia i zagotowania mieszaniny.

  7. Przypraw sos beszamelowy tartą gałką muszkatołową (około 1 łyżeczki), mielonym pieprzem i szczyptą soli, gotuj przez kilka minut na małym ogniu.

  8. Gdy masa porządnie zgęstnieje – dodaj do sosu odłożone wcześniej warzywa oraz groszek, wymieszaj delikatnie i dobrze podgrzej.

  9. Przykryj, odstaw na bok i trzymaj w cieple.

  10. Usmaż kolejno 4 duże, dość grube naleśniki.

  11. Na każdy naleśnik nakładaj porcję warzyw w beszamelu (1/4 całej przygotowanej ilości), posyp posiekaną natką podagrycznika (ewentualnie innego zielska, a nawet zielonej pietruszki) i podawaj.

  12. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń