Dania główne Przepis na:
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Składniki
- szpinak mrożony, 1 kg
- pomidory, 2-3 szt.
- ser feta, 1 op.
- czosnek, 2 ząbki
- oregano
- śmietana, 5 łyżek
- masło, 2 łyżki
- mąka, 2 łyżki
- mleko, 1i 1/2 szkl.
- sól, pieprz
- nalesniki wg własnego przepisu
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Szpinak zalac osolonym wrzątkiem i gotowac ok. 3 min. Odcedzic. Doprawic solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Pomidory umyc, sparzyc, obrac ze skóry, pokroic w kawałki.
-
W rondelku rozpuścic masło, dodac dwie łyżki mąki, następnie mleko. Energicznie mieszac by nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje dodac śmietanę, pokrojoną w kostkę fetę, doprawic solą, pieprzem i oregano. Połowę sosu beszamelowego wymieszac ze szpinakiem.
-
Nalesniki nadziewac szpinakiem (składac w trójkąty). Ułożyc w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, przekładając kawałkami pomidorów. Polac resztą sosu. Zapiekac ok. 15 minut w piekarniku w temp. 180 stopni.
Komentarze do przepisu (1)

Zlotowlosa 08 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Wyglądają bosko! :)0 Kto głosował? | Odpowiedz