Dania główne Przepis na:
Niedzielna pierś kaczki z owocami * kaczka * :D

Składniki
- 2 piersi kaczki
- majeranek (duzo), sol (troszke), czosnek staropolski -nie za duzo! (gotowa przyprawa)
- olej slonecznikowy, maslo (ok. 1 lyzeczki )
- sok z 1 pomaranczy
- po 1 jablku szara/zlota reneta na osobe, kilka lyzek zurawiny do miesa
- 1 pomarancza pokrojona w plastry w poprzek
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Piersi kaczki naciac w szachownice od strony skorki, natrzec dobrze przyprawami, polac sokiem z pomaranczy i odstawic na noc do lodowki. Nastepnego dnia osmazyc kaczke na patelni na zloto. Wstawic do piekarnika na 190 st.C. (termoobieg - jakies 180), oblozyc 1 jablkiem porojonym w osemki, polowka pomaranczy, podlac troche wody Ogolny czas pieczenia to ok 55 minut. W miedzyczasie co jakies 10-15 minut polewac kaczke sosem., zeby nie wyschla. Na 5 minut przed koncem pieczenia polozyc na kazdej piersi kawalek masla. W miedzyczasie upiec w rondelku podlane woda, z dodatkiem 1/2 lyzeczki masla (nie margaryny !) i cynamonu jablka W wydrazone jablka wlozyc po lyzeczce zurawiny.
-
Kaczke wyjac z piekarnika, pokroic w plastry i serwowac z jablkiem, pomarancza, surowka z cykorii (moj przepis nizej) i puree z zimniakow.
-
Smacznego :) 01.11.2009
Komentarze do przepisu (1)

Jagoda50 01 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Swietne danie.0 Kto głosował? | Odpowiedz