Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 71

Dodano:

Odsłon: 15426

Kolejny przepis z serii "domowe, zimowe przetwory". Tym razem będą to ogórki konserwowe w delikatnej octowej zalewie.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • świeży koper
  • 1 marchew
  • ziele angielskie
  • chrzan
  • czosnek
  • gorczyca
  • 9 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 18 łyżeczek cukru
  • 9 łyżeczek soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wodę i ocet wlać do dużego garnka. Dodać sól i cukier. Zalewę zagotować i wystudzić.

  2. Do litrowych słoików wkładać:
    - koper
    - 2 ziarna ziela angielskiego
    - ok. 5 cm kawałki obranego ze skórki chrzanu
    - 1 ząbek czosnku
    - 5 ziaren gorczycy
    - 3 plastry marchewki
    Na końcu ułożyć ogórki.

  3. Całość zalewać wystudzoną zalewą. Osuszyć brzegi słoików przed zakręceniem. Tak przygotowane ogórki należy pasteryzować 15 min od momentu zagotowania się wody.

    Bon apetit :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń