Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne i kiszone.

Ogórki małosolne i kiszone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1021

Dodano:

Odsłon: 510

Szybki przepis na ogórki małosolne i kiszone. Wspaniały aromat kopru i czosnku o lekko ostrym smaku dzięki papryczce chilli. Polecam serdecznie.

Składniki

  • Ogórki gruntowe 1 kg.
  • Koper do kiszenia 1 pęczek.
  • Czosnek 1/2 główki.
  • korzeń chrzanu 50 g.
  • Woda 1l.
  • Sól morka lub kamienna 1 łyżka stołowa.
  • Słoik 2l lub 2 słoiki 1l.
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, słoik i zakrętkę należy dokładnie umyć i wyparzyć.
    Na spód słoika wrzucamy część czosnku, kopru, chrzanu i papryczkę chilli.
    Następnie ciasno układamy ogórki i na wierzch dokładamy czosnek, chrzan i koper. dorzucamy sól i zalewamy wodą, woda może być ciepła lub zimna, przegotowana lub mineralna z butelki.
    Ważne jest aby górną część słoika i zakrętkę wytrzeć do sucha, dopiero wtedy zakręcamy.
    Gotowe !!!
    Ogórki małosolne najlepiej smakuję po 2-3 dniach, a dalej to już kiszone.
    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń