Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe

Oponki serowe

Autor: Szaffranka

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 559

Dodano: 06.02.2018

Odsłon: 13624

Oponki z białym serem są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Polecam.

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, po czym dodajemy do niego jajka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy na stolnicy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy w cieście filiżanką większe kółka, a następnie kieliszkiem mniejsze. Tak, żeby powstała charakterystyczna oponka. Wykrojone pączki wrzucamy na głęboki dobrze rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy od nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń