Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowo-drożdżowe:

Oponki serowo-drożdżowe:

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 1377

Dodano:

Odsłon: 2954

Oponki serowe z dodatkiem drożdży robiłam po raz pierwszy i trochę na wyczucie. Wyszły pyszniutkie. Polecam.

Składniki

  • 30 dag półtłustego twarogu
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka do rozczyny drożdżowego
  • 1/2 łyżeczki sody (można pominąć)
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju
  • maki tyle-ile wchłonie masa serowa (około 50-60 dag)
  • Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki rumu
  • płatki migdałowe do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie



  1. W ciepłym mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15 by urosły.
    Twaróg zmielić, przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, żółtka, cukier, sodę i wyrośnięty rozczyn.Wyrobić i stopniowo dodawać mąki -tyle by ciasto było elastyczne ale nie za twarde i dało się wałkować. U mnie - wyszło około 50-60 dag . Wyrabiać chwilę i przykryte ściereczką odstawić na godzinę by urosło.
    Następnie podzielić na 3 równe części, wałkować na grubość 2 cm.Wykrawać szklanką kółka a w środku malutkie otwory (użyłam przyrządu do wycinania gniazd nasiennych w jabłkach).
    Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Przekładać na tacę wyłożona papierowym ręcznikiem by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać rum, wymieszać i oblać oponki. Ozdobić płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń