Do góry

Desery Przepis na:

Oponki z ciasta ptysiowego

Oponki z ciasta ptysiowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6684

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Oponki z ciasta ptysiowego"

Składniki

  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • 5 dag masła
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 20 dag mąki
  • 4-5 jajek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować z solą, cukrem, masłem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać.

  2. Rondelek postawić na ogniu i, mieszając, gotować masę, aż zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Rondelek z masą wstawić do naczynia z zimną wodą.

  3. Studzić tak 10 minut. Następnie kolejno wbijać do masy jajka i dobrze utrzeć. Pergamin pociąć na 12 kawałków 10x10 cm.

  4. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką-gwiazdką. Wyciskać kółka na przygotowane kawałki papieru.

  5. W dużym garnku lub frytownicy rozgrzać tłuszcz. Wkładać po kilka ciastek razem z papierem (tak, by papier był na górze, a oponki znajdowały się w tłuszczu).

  6. Smażyć, a gdy papier zacznie odchodzić od ciastek, ostrożnie go usunąć. Oponki przewrócić na drugą stronę i smażyć na rumiano 3-4 minuty.

  7. Wyjąć łyżką cedzakową. Osączyć z tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń