Do góry

Przetwory Przepis na:

Owoc pigwowca w syropie do herbaty na zimę

Owoc pigwowca w syropie do herbaty na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 423 Ocena: 12324

Dodano:

Odsłon: 34656

Owoc pigwowca czyli nasza polska cytryna. Owoce te zawierają bardzo dużo witaminy C, soli mineralnych, a także kwasów organicznych. Choć ten owoc na surowo jest niesmaczny to po przetworzeniu robi się bardzo pyszny, u nas idealny jako syrop do herbaty lub lemoniady.

Składniki

  • Owoce pigwowca (u mnie waga po starciu około 50 dag)
  • cukier ma być go tyle ile tartych owoców (u mnie 50 dag)
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Owoce dokładnie płuczemy, osuszamy.

  2. Pigwowca ścieramy ze skórką na tarce o grubych oczkach do ogryzka (uważamy na pestki bo są trujące). Do startych owoców dodajemy cukier.

  3. Dokładnie mieszamy i przekładamy do małych słoiczków.

  4. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy tak około 15 minut po zagotowaniu się wody. Po ugotowaniu słoiki odwracam do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  5. ;-D

  6. ;-)))

  7. ;-XD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń