Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z mozzarellą

Pączki z mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2268 Ocena: 14121

Dodano:

Odsłon: 192

Nadziewane serem są naprawdę dobre. Przepis mojej mamy.

Składniki

  • Mąka pszenna ½ kg
  • Drożdże 5 dag
  • Żółtka jaja 8 szt.
  • Śmietana słodka 1 szklanka
  • Mleko ½ szklanki
  • Spirytus 25 gram
  • Cukier ½ łyżeczki
  • Sól ½ łyżeczki
  • Ser mozzarella starty
  • Olej do głębokiego smażenia
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże utrzeć z cukrem w letnim mleku, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, wlać rozbełtane żółtka, śmietanę o temperaturze pokojowej i spirytus. Całość wymieszać, posolić i dokładnie wyrobić ręką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, urywać kulki , nadziewać serem, formować pączki i układać łączeniem do dołu. W garnku rozgrzać dobrze olej, smażyć złociste pączki, zaraz po usmażeniu gorące posypać startym serem. Podawać z pikantnym ketchupem lub dowolnym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 26 lutego 2018 Jestem pewna,że są pyszne:)Fajne połączenie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń