Do góry

Desery Przepis na:

Paluchy wiedźmy na Halloween

Paluchy wiedźmy na Halloween

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2710

Dodano: 10.10.2012

Odsłon: 40295

Kruche paluchy doskonałe na Halloween.

Składniki

  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 120 g masła, temp. pokojowa
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 2/3 szklanki mąki tortowej
  • ok. 150 g całych migdałów
  • lukier czerwony w pisaku np. Dr Oetker
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ILOŚĆ: ok. 2 blaszki paluchów Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie ściągamy skórkę i przekrawamy na pół. Oddzielamy białko od żółtka z jednego jajka. Białko później posłuży nam do posmarowania wierzchu paluchów. W miseczce łączymy żółtko razem z całym jajkiem oraz ekstraktem z wanilii. W oddzielnej miseczce za pomocą miksera łączymy masło razem z cukrem pudrem, cukrem drobnym oraz solą. Następnie dodajemy wymieszane jajka z wanilią i miksujemy przez ok. 2 minuty. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Powstałe ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na pół godziny lub całą noc. Ciasto po schłodzeniu dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy ponownie do lodówki, natomiast z drugiej formujemy paluchy. Stolnicę lekko podsypujemy mąką, odrywamy niewielką część ciasta i formujemy wałeczek, który powinien być odrobinę chudszy i krótszy od naszych palców. Za pomocą małego nożyka wykonujemy wcięcia w dwóch miejscach. Bliżej paznokcia dwa, natomiast ok. cm dalej trzy wcięcia ( odwzorowanie zgięć ). Następnie za pomocą dwóch palców dosyć mocno ściskamy ciasto pomiędzy wcięciami, tworząc kształt palca. W miejscu paznokcia umieszczamy połówkę migdała lekko zamoczoną w białku, aby nie odpadł podczas pieczenia i dosyć mocno dociskamy. Tak powstały paluch przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Wszystkie uformowane paluchy smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez 10 min. Po ostudzeniu miejsce skórek przy paznokciu pokrywamy czerwonym lukrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 10 października 2012 To wygląda tak realistycznie i obrzydliwie, że nie mogłabym ich zjeść!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 10 października 2012 Widziałam kilka "halloweenowych paluchów", ale Twoje przebijają wszystkie. Zachwyca mnie precyzja wykonania i realizm. Jak patrzę na te paznokcie to aż mnie ciarki przechodzą. Wielkie gratulacje!!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń