Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluszki grissini z rozmarynem i kminkiem

Przepis dnia 2015-01-10
Paluszki grissini z rozmarynem i kminkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1790

Dodano:

Odsłon: 4178

.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jako
  • rozmaryn, kminek, sól gruboziarnista
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i mąką. Zalewamy ciepłą przegotowana wodą. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia (powinno wystarczyć 15-20 min). Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej i podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto aż stanie się bardzo plastyczne i zacznie ładnie odchodzić od dłoni. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczka do wyrośnięcia.
    Gdy cisto podwoi swoją objętość dzielimy je na 4 części a każdą z nich jeszcze na 6-8 części.
    Z każdej części przygotowujemy bardzo cienkie długie wałeczki i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach.
    Wałeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy solą i ziołami. Ja użyłam rozmarynu
    i kminku ale doskonale sprawdzi się również sezam, mak, siemię lniane czy czarnuszka.
    Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C do momentu aż paluszki będą rumiane i chrupiące. Uważamy żeby ich nie spiec za bardzo - mają być złote.
    Paluszki wychodzą chrupiące na zewnątrz i przyjemnie mięciutkie w środku. Są doskonałą przekąską.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń