Do góry

Dania główne Przepis na:

Paluszki ziemniaczane z serem.

Paluszki ziemniaczane z serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1063 Ocena: 11147

Dodano:

Odsłon: 818

Paluszki ziemniaczane z serem to potrawa pochodząca z kuchni tureckiej. Paluszki zrobione są z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem żółtego, startego sera, mąki pszennej, jajka, natki pietruszki, soli i pieprzu. Gotowane, studzone, panierowane w jajku i bułce tartej, smażone na gorącym tłuszczu.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane studzimy. Ostudzone przepuszczamy przez praskę, dodajemy starty żółty ser, natkę pietruszki, sól, pieprz, jajko i mąkę.

  2. Zagniatamy ciasto, z ciasta formujemy paluszki.

  3. Gotowe paluszki gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na wierzch.

  4. Studzimy.

  5. Ostudzone paluszki panierujemy w bułce tartej i rozbełtanym jajku.

  6. , smażymy na rumiany kolor.

  7. Usmażone paluchy podajemy z surówką lub sałatą z pomidorkiem koktajlowym.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń