Do góry

Dania główne Przepis na:

Paluszki ziemniaczane z serem.

Paluszki ziemniaczane z serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1124 Ocena: 12442

Dodano:

Odsłon: 30679

Paluszki ziemniaczane z serem to potrawa pochodząca z kuchni tureckiej. Paluszki zrobione są z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem żółtego, startego sera, mąki pszennej, jajka, natki pietruszki, soli i pieprzu. Gotowane, studzone, panierowane w jajku i bułce tartej, smażone na gorącym tłuszczu.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane studzimy. Ostudzone przepuszczamy przez praskę, dodajemy starty żółty ser, natkę pietruszki, sól, pieprz, jajko i mąkę.

  2. Zagniatamy ciasto, z ciasta formujemy paluszki.

  3. Gotowe paluszki gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na wierzch.

  4. Studzimy.

  5. Ostudzone paluszki panierujemy w bułce tartej i rozbełtanym jajku.

  6. , smażymy na rumiany kolor.

  7. Usmażone paluchy podajemy z surówką lub sałatą z pomidorkiem koktajlowym.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iza225 06 listopada a koniecznie trzeba je gotować?
tak się zastanawiam, bo skoro ziemniaki są już ugotowane to dlaczego jeszcze raz muszą?
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 26 października Mariolko, dzięki za smaczny przepis, jak dobrze, że o kaloriach cisza. Wygląd cudo. Koniecznie trzeba zrobić. :):)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 11 października Z serem muszą byś pyszne, ja czasem robię podobne, ale bez sera ;-D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 10 października Fajne, trudno przy nich utrzymać linię :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń