Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta z marakują

Panna cotta z marakują

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 472

Dodano:

Odsłon: 248

To jeden z moich najbardziej lubianych deserów - zawsze wychodzi, a goście będą pod wrażeniem ogromnym :-)

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 laska wanilii
  • 1/2 szklanki cukru kryształu drobnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki mleka
  • marakuja 6 szt
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Śmietankę podgrzej na małym ogniu do stanu wrzenia.

    2. Dodaj łyżeczkę pasty waniliowej lub jeśli używasz laski wanilii wydrąż nasionka i wsyp je do śmietany, następnie wrzuć do niej również łupinę oraz cukier.

    3. Zdejmij rondel z ognia i zostaw go na 5 minut, aby śmietana przeszła aromatem wanilii.

    4. Sprawdź, czy cukier się rozpuścił, a jeśli nie, postaw rondel na minutę na ogniu.

    5. Wyciągnij łupinę wanilii.

    6. Żelatynę rozprowadź w mleku i dodaj ją do wciąż gorącej śmietany.

    7. Mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa.

    8. Przygotuj 6 miseczek.

    9. Aby ziarenka wanilii nie opadły na dno miseczek, przed rozlaniem masy do miseczek schłodź ją do momentu, aż zacznie się ścinać i dopiero przelej ją do miseczek.

    10. Miseczki z masą wstaw do lodówki na kilka godzin.

    11. Podawaj na zimno z marakują.

    12. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń