Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Panna cotta z rabarbarem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 159
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 159
Składniki
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała.
Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii (ew. cukier waniliowy)dodaj do śmietany. Dosyp cukier i mocno podgrzej. Nie dopuść, aby śmietana zawrzała. Z gorącej śmietany wyjmij strączek wanilii i od razu dodaj do niej żelatynę. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie śmietanę rozlej do 4 foremek albo ozdobnych słoiczków. Wstaw je do lodówki na ok. 3 godziny.
W tym czasie rabarbar oczyść, odetnij liście, łodygi umyj, pokrój na kawałeczki. Wrzuć do garnka. Dodaj miód, podlej całość odrobiną wody i duś ok. 5 minut. Galaretkę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia
Rabarbar przełóż do foremek z deserem. Zalej tężejącą galaretką i ponownie wstaw do lodówki na kolejne 3 godziny. Podawaj np. z biszkoptami.Źródło: Naj