Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasta z bakłażanów"
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 121
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 351
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1046
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 121
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 351
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1046
Składniki
Bakłażana opłucz, osusz, ułóż w całości na pokrytej pergaminem blasze, wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Po tym czasie wyjmij warzywo i pozostaw do ostudzenia. Następnie pozbaw skóry oraz nasion. Miąższ drobno posiekaj.
Papryczki peperoni umyj, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pozbaw nasionek i bardzo drobno posiekaj. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Oczyszczoną dymkę poszatkuj razem ze szczypiorkiem.
W misce umieść posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, paprykę peperoni, cebulę, czosnek i miąższ bakłażana. Wymieszaj, dodaj majonez. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, odstaw do schłodzenia na ok. godzinę. Pastę bakłażanową podawaj z pieczywem, np. z chlebkiem pita.
Czas ok. 40 min; porcja – 140 kcal, cena 1,90 zł.
Prócz bakłażanów do pasty możesz dodać pieczoną paprykę.Źródło: Świat kobiety