Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasta z bakłażanów

Pasta z bakłażanów

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Pasta z bakłażanów"

Składniki

  • 1 duży bakłażan (ok. 30 dag)
  • 2 czerwone papryczki peperoni
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 10 dag majonezu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażana opłucz, osusz, ułóż w całości na pokrytej pergaminem blasze, wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Po tym czasie wyjmij warzywo i pozostaw do ostudzenia. Następnie pozbaw skóry oraz nasion. Miąższ drobno posiekaj.

  2. Papryczki peperoni umyj, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pozbaw nasionek i bardzo drobno posiekaj. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Oczyszczoną dymkę poszatkuj razem ze szczypiorkiem.

  3. W misce umieść posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, paprykę peperoni, cebulę, czosnek i miąższ bakłażana. Wymieszaj, dodaj majonez. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, odstaw do schłodzenia na ok. godzinę. Pastę bakłażanową podawaj z pieczywem, np. z chlebkiem pita.

  4. Czas ok. 40 min; porcja – 140 kcal, cena 1,90 zł.

  5. Prócz bakłażanów do pasty możesz dodać pieczoną paprykę.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń