Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta z pieczonych warzyw

Pasta z pieczonych warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1047

Dodano:

Odsłon: 1659

Przepyszna pasta z pieczonych warzyw, czyli dynia, marchewka, cebula, czosnek i mnóstwo ziół. Wszystko podpieczone, skropione oliwą, zmiksowane i można zajadać. Do kanapek, do makaronu czy ryżu, nieważne - smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 1 średnia dynia
  • 5-6 marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • szczypta chili
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • sól, pieprz cytrynowy
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać ze skórki, opłukać, pokroić na małe kawałki, czosnek zostawić w całych ząbkach. Na papier do pieczenia wyłożyć przygotowane warzywa, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i oregano. Przypraw nie należy żałować, powinno być pikantnie.

  2. Piec przez godzinę w 180 stopniach ( najdłużej piecze się marchewka, ale taka chrupka też jest fajna). Wyjąc, przełożyć do garnka, zmiksować (nie całkiem na gładko, zostawiam większe kawałki). Spróbować, można jeszcze doprawić do smaku. Posypać świeżym koperkiem - doskonale smakuje i na zimno i na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń