Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z marynowanej kaczki

Pasztet z marynowanej kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Pasztet z marynowanej kaczki"

Składniki

  • 40 dag filetów z kaczki
  • 50 dag wątróbki drobiowej (najlepiej kaczej)
  • 20 dag słoniny
  • 3 jajka
  • 30 dag masła
  • sól
  • pieprz. Marynata: 1/2 szklanki słodkiego wina
  • 1 kieliszek winiaku
  • otarta skórka i sok z pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. marynaty wymieszać. Mięso oczyścić, osuszyć. Ułożyć w salaterce, zalać marynatą, przykryć, odstaw na noc.

  2. Masło stopić, zestawić z ognia. Słoninę pokroić w cieniutkie plasterki (wcześniej najlepiej włożyć ją do zamrażarki, będzie się łatwo kroiła).

  3. Mięso zmiksować razem z marynatą na jednolitą masę. W trakcie miksowania wbijać jajka i stopniowo wlewać stopione masło. Doprawić solą i pieprzem. Formę pasztetową wyłożyć plasterkami słoniny, wypełnić masą. Wstawić do piekarnika 200°C. Piec około 70-80 minut. Pozostaw na noc do ostygnięcia.

  4. Ten delikatny, aromatyczny pasztet podawać z sosem żurawinowo-chrzanowym i świeżą bagietką pszenną.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń