Do góry

Dania główne Przepis na:

Peklowana karkówka

Peklowana karkówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6575

Dodano:

Odsłon: 29

Sprawdzony przepis na "Peklowana karkówka"

Składniki

  • 80 dag schabu karkowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • przyprawa do grilla
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pół szklanki bulionu
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Porcje: 6, przygot. 80 min, cena 2,40 zł, kalorie 409 kcal.

  2. Mięso umyj, osusz. Do miseczki wlej oliwę, sos sojowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp przyprawę do grilla, obie papryki, sól, pieprz ziołowy. Pastą dokładnie natrzyj mięso. Obwiąż go bawełnianą lub lnianą nitką, nadając mu zgrabny, owalny kształt.

  3. Na wierzchu pieczeni umocuj listki laurowe, całość owiń folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  4. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. W trakcie pieczenia podlewaj mięso wytworzonym sosem. 4Wyjmij karkówkę z piekarnika, ale pozostaw mięso do ostygnięcia w żaroodpornym naczyniu. Całkowicie zimną pieczeń pokrój w cienkie plastry.

  5. Podaj obłożone galaretką powstałą z sosu pieczeniowego. Udekoruj talerz liśćmi sałaty, selera, rzodkiewką, cząstkami pomidora lub papryki.

  6. Małgorzata Stachurska z Katowic

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń