Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-11-2018
Kocham naleśniki! Mogłabym je jeść codziennie :) Dzisiaj zapraszam na wersję pełnoziarnistą. Orkiszowe naleśniki wypełnione jagodowym twarożkiem świetne sprawdzą się na śniadanie, słodki obiad lub deser. Gorąco polecam ! :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
FARSZ. Biały ser rozgniatamy i dodajemy do niego odsączone z syropu jagody, ksylitol, śmietanę, żółtko jaja oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Powstały farsz wstawiamy do lodówki do odpowiedniego zgęstnienia.
NALEŚNIKI. Do miksera wlewamy mleko, olej oraz kefir i dodajemy jajka, białko, cukier puder, mąkę orkiszową i szczyptę soli. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej.
Gotowe naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym farszem i zawijamy.
Jeśli lubimy bardzo słodkie naleśniki to zarówno ciasto, jak i farsz możemy dosłodzić według uznania. Życzę znacznego! :)