Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne leniwego kawalera

Penne leniwego kawalera

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 5701

Jeśli masz dość chińskich zupek, a potrafisz utrzymać w ręku nóż, i nie przypalasz wody, to jest idealny przepis dla ciebie. Ugotujesz coś naprawdę pysznego, i zdrowego, z kilku prostych składników, nie marnując przy tym całego dnia.

Składniki

  • Makaron Penne 250g
  • tofu 200g
  • jedna mała cukinia
  • jedna mała cebula
  • puszka pomidorów 400g (krojone, lub całe)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki harrisy (pasty z ostrych papryczek chilli)
  • sól morska do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Cukinie i cebulę kroimy w drobną kostkę.

  3. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę tofu. Kiedy lekko się zarumieni dodajemy cukinie i cebulę, oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.

  4. Podsmażamy wszystko aż cebula się zarumieni.

  5. Wrzucamy pomidory.

  6. Dodajemy sos sojowy, cukier, harrise.

  7. Pozwalamy gotować się wszystkiemu kilka minut na mocny ogniu, tak żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Doprawiamy solą.

  8. Łączymy makaron z sosem na patelni, i gotujemy jeszcze ok. 3min.

  9. Podajemy z liśćmi sałaty skropionymi oliwą, i octem balsamicznym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń