Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z sosem puttanesca z tuńczykiem

Penne z sosem puttanesca z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 203

Dodano:

Odsłon: 2041

Proponuję dziś pyszny przepis z kuchni włoskiej - penne z sosem puttanesca, który nieco zmodyfikowałam. Zamiast anchois użyłam tuńczyka w oleju i w tej wersji danie jest tanie,bardzo smaczne i z dostępnych składników. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 250 g makaronu penne (lub inny)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 puszki pomidorów
  • ok. 50 g czarnych oliwek
  • sól, papryka ostra, oregano, bazylia (najlepiej świeża), pół łyżeczki cukru
  • oliwa
  • ser grana padano do starcia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę.

  2. Kapary również siekamy.

  3. Oliwki kroimy w plasterki.

  4. Pomidory z puszki przelewamy najpierw do talerza, usuwamy szypułki i niedoskonałości, siekamy i przelewamy do miseczki. Możemy od razu użyć krojonych pomidorów. Ja jednak zawsze wolę całe.

  5. Siekamy bazylię.

  6. Na większej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy cebulę, mieszamy, smażymy. Dodajemy oregano, mieszamy, smażymy.

  7. Następnie dodajemy tuńczyka z puszki, mieszamy, smażymy.

  8. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, smażymy.

  9. Następnie dodajemy kapary, mieszamy, smażymy.

  10. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy, smażymy.

  11. Szczypta ostrej papryki, mieszamy, smażymy.

  12. Jeszcze oliwki, mieszamy, smażymy.

  13. Sól oraz pół łyżeczki cukru.

  14. Na końcu bazylia, mieszamy i gotowe. Przykrywamy patelnię, wyłączamy płytę/gaz i zabieramy się za makaron.

  15. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.

  16. Ugotowanego makaronu nie przecedzamy zimną wodą.
    Gorący makaron łyżką cedzakową przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe.
    Podajemy posypane tartym serem grana padano.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń