Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
malutkie pizzerinki na jeden...no może dwa kęsy
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 123
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 123
Składniki
przygotowujemy ciasto na pizzerinki: wodę łączymy z mlekiem,wrzucamy pokruszone i rozdrobnione drożdże,dodajemy sól,cukier,oliwę z oliwek-wszystko mieszamy i dodajemy jeszcze odrobinę gorącej wody,odstawiamy na 5 minut po paru minutach dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na jednolitą masę ( zagniecione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia-ok 15,20 minut ) możemy dodać więcej mąki albo oliwy albo cukru albo soli ,w zależności jak wyrabiamy ciasto dodając mąkę na koniec uzyskamy efekt puszystości,delikatnej puszystości ;-)
w międzyczasie kiedy ciasto dojrzewa,przygotowujemy sos: miksujemy pomidorki pelati,dodajemy koncentrat,oregano,trochę soli i cukru i porozrywane liście świeżej bazylii,delikatnie miksując wszystkie składniki
kroimy pieczarki ( same kapelusze ) na małe kawałki szynkę rozrywamy na małe paseczki albo kroimy mozzarellę w kawałku ścieramy na średnich oczkach kulkę mozzarelli kroimy w małą kostkę
ciasto rozwałkowane układamy na formę (blachę ) posmarowaną olejem,nakładamy sos pomidorowy ( niewiele aby ciasto nam nie" płynęło") nakładamy startą mozzarellę,grzybki i szynkę,polewamy delikatnie oliwą z oliwek...i do piekarnika na 15,20 min na 200 stopniaczy
wyjmujemy z piekarnika,kroimy na małe kawałeczki,dowolnej wielkości,dekorujemy małymi kosteczkami mozzarelli i zjadamy ...można powiedzieć prosto z blachy ;-) są tak smakowite,że przekładanie na talerz...to strata czasu;-) znikają błyskawicznie smakują też w duecie z sałatą z bazylii,pietruszki i małych kawałków mozzarelli lub grana padano jak na zdjęciu wyżej....ale niekoniecznie...same pizzerinki też wymiatają ;-) Smaczności ;-)