Do góry

Przetwory Przepis na:

Pieczarki marynowane na zimę

Pieczarki marynowane na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 368 Ocena: 10279

Dodano:

Odsłon: 505

Ja uwielbiam marynowane pieczarki, a takie domowe są najlepsze. Kupiłam je tanio, więc postanowiłam zrobić kilka słoików. Zimą będzie jak znalazł. Idealne jako dodatek do sałatek lub obiadu.

Składniki

  • 3 kg pieczarek
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy ( do każdego litrowego słoika)
  • kilka ziaren ziela angielskiego (do każdego litrowego słoika)
  • 1 liść laurowy (do każdego słoika)
  • kilka ziaren pieprzu (do każdego litrowego słoika)
  • 1 plasterek cebuli (do każdego litrowego słoika)
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie płuczemy. Wsypujemy je do dużego wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy ocet i sól.

  2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak około 5 minut. Odcedzamy i przelewamy je zimną wodą.

  3. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy gorczycę, liść laurowy, cebulę, pieprz i ziele angielskie.

  4. Do tak przygotowanych słoików wkładamy ugotowane pieczarki. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią pieczarki.

  5. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki z pieczarkami odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 11 września Swietne domowe pieczarki w lekkiej zalewie, fajnie jest takie wyjadac zima :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 11 września Ślicznie wyglądają takie pieczarki a dopiero jak muszą być pyszne...:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 września Fajny pomysł - zwłaszcza, że w tym roku w mojej okolicy nie ma co liczyć na grzyby leśne bo susza zrobiła swoje. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 11 września Takie pieczarki są super. Robię tak samo tylko dodaję jeszcze po plasterku cebuli. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 11 września Świetny pomysł, takie pieczarki to idealny dodatek do wędliny, czy sałatki. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń