Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone łódki z farszem

Przepis dnia 2013-04-04
Pieczone łódki z farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6698

Dodano:

Odsłon: 44270

Prosty pomysł na szybką przekąskę. Zapiekane bagietki z jajecznym farszem na pewno zadowolą każde podniebienie. Do farszu można dodać chudej szynki lub bardziej treściwego boczku wysmażonego na chrupko. Można go również wzbogacić o ulubione zioła. Zamiast kremówki można użyć jogurtu naturalnego.

Składniki

  • 4 półbagietki (demi baguettes)
  • 5 dużych jaj lub 7 małych
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 120g szynki lub boczku
  • 100g sera żółtego
  • 2-3 suszone pomidory (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • 2 łyżki szczypiorku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W bułkach wycinamy środki i lekko wydrążamy miąższ.

  2. Szynkę lub boczek podsmażamy na złoty kolor. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z kremówką, lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy ser, szynkę, pokrojone w paski pomidory i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Farszem napełniamy wydrążone bułki.

  3. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20-25 minut w 170 stopniach. Kroimy i podajemy jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń