Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone piersi z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową

Pieczone piersi z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 425 Ocena: 12360

Dodano:

Odsłon: 4867

Aromatyczna i soczysta pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką z tartej marchwi wymieszanej z jabłkiem. Piersi w smaku delikatne, rozpływają się w ustach, bardzo soczysta i świetnie uzupełnia się z pieczonym jabłkiem z marchewką. Banalnie prosta w przygotowaniu, a zachwyci nie tylko domowników, ale również znajomych.

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • majonez
  • pieprz i sól
  • oliwa
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i gustu. Przyprawione piersi z kurczaka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą.

  2. Plastry mięsa z wierzchu smarujemy grubo majonezem.

  3. Marchewkę z jabłko obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy.

  4. Tak przygotowaną marchew z jabłkiem nakładamy kupkami na piersi posmarowane majonezem.

  5. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa.

  6. Mięso podajemy zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami, choć na zimno smakuje również wyśmienicie.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń