Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony Kurczaczek

Przepis dnia 2010-10-04
Pieczony Kurczaczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 14547

Miękki , soczysty kurczak bez grama tłuszczu !

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie myjemy , odsączamy papierowym ręczniczkiem.

  2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy brytwankę , doprawiamy kurczaka po kolei : wyciskamy czosnek , dodajemy resztę przypraw , wcieramy w kurczaka.

  3. Tak doprawionego kurczaka najlepiej zostawić na noc w lodówce , jeżeli nie mamy takiej możliwości nic się nie dzieje , wkładamy od razu do piekarnika.

  4. Butelkę z piwem dokładnie oczyscić , zdjąć etykiety. Nabic kurczaka na butelkę , otworzyć butelkę.

  5. Wsadzamy kurczaka do piekarnika. Pieczemy ok. 2 godziny raz na jakis czas mieszając słomką piwo , żeby wylało się na kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatasur 13 marca 2011 Tak, ja także jestem ciekawa jaki efekt ma dać piwo i czy ma ulatywać czy wyciekać na kurczaka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 04 października 2010 Podoba mi się pomysł, tylko proszę o wytłumaczenie, bo nie rozumiem:co się ma dziać z piwem?Czy ma ono polewać kurczaka w trakcie pieczenia i dlatego szyjka jest na wierzchu, na przebitej skórze, czy ma parować w środku kurczaka? Czy po zamieszaniu słomką rozgrzane piwo pieni się i wylatuje z butelki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 04 października 2010 Ale na puszkę się chyba nadziać kurczaka nie da.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 29 września 2010 Swietny wyprobowany pomysl, jednakze chyba cala rzecz w tym zeby para piwna "ulatywala" w kurczaka a nie poza niego :) Dlatego tez zwykle uzywa sie puszki zamiast butelki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń