Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik noworoczny"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 364
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 364
Składniki
Miód z cukrem i masłem rozpuść na małym ogniu. Wystudź, mieszając. Do letniej masy stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka i szczyptę soli.
Sodę rozpuść w mleku. Kiedy masa będzie jednolita, wlej rozpuszczoną w mleku sodę, wsyp przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do ceramicznego naczynia, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.
Rozwałkuj, dodaj mąkę, wykrój serduszka, gwiazdki, choinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C. Piecz 20 minut. Udekoruj lukrem.
Przepis poleca Jerzy Kryszak</strong>Źródło: Na żywo