Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi orkiszowe, czekoladowe z serem

Pierogi orkiszowe, czekoladowe z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 532

Dodano:

Odsłon: 779

Pierogi nie zawsze muszą być białe. W czekoladowym kolorze zachwycą Ciebie jeszcze bardziej.

Składniki

  • Ciasto: Składniki (30 szt.)
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 ml gorącego mleka
  • 10 g masła
  • 1 łyżka ksylitolu lub innej substancji słodzącej
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie rozgniatamy ser i mieszamy z pozostałymi składnikami + czereśnie, truskawki
  • 200 g sera białego
  • łyżka ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • płaska łyżka mąki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Ciasto: mąkę przesiać razem z kakao, dodać sól i cukier puder - wymieszać. Rozdzielić na 2 części. Mleko zagotować. Do jednej części mąki wlać gorące mleko, wymieszać, dodać masło i zagnieść papkowate ciasto. Wsypać resztę mąki, dodać jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.


    Nadzienie:

    rozgniatamy ser i mieszamy z pozostałymi składnikami

    Z ciasta pierogowego wykrawamy kółka. Kółko bierzemy w dłonie i nakładamy nadzienie (ser, czereśnie lub truskawki), a następnie delikatnie zlepiamy brzegi.

    W garnku gotujemy wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek, czekamy aż wypłyną na wierzch i od tego momentu gotujemy je jeszcze z 2 min. - 3 min. Przekładamy je na durszlak i przelewamy zimną wodą aby się nie skleiły. Podajemy z syropem klonowym lub innym składnikiem słodzącym. Do tego ulubione dodatki i smaczny posiłek gotowy :) Smacznego :)



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń